Limitálnák a devizahiteleket?!

2008. máj. 09.
Limitálnák a devizahiteleket?!

Indokolatlannak és értelmetlennek tartaná a Magyar Bankszövetség, ha a devizahitelezés terjedését adminisztratív eszközökkel korlátoznák Magyarországon.


Magyarországon semmiképpen sem szükséges adminisztratív korlátozást bevezetni a devizahitelezés korlátozására – jelentette ki Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója. Ilyen intézkedést csak komoly rendszerkockázat vagy a makrosokk veszélye tehetne indokolttá, de nálunk ezen a téren éppen mostanában lett kifejezetten jobb a helyzet.

Felcsuti szerint különben az itteni piac a régióban igen fejlettnek mondható, így a bankok a devizahiteleket akár szintetikusan is előállíthatják. Ez annyit tesz, hogy a konstrukció az ügyfelek számára forintalapúként jelenne meg, a pénzintézetek azonban fedezeti ügyletek révén a hitelnyújtáshoz mégis devizát használnának fel. Természetesen a hitelek valamivel drágábbá válnának, de a forinthoz viszonyított kamatelőnyüket így is megőriznék.

Felcsuti felhívta a figyelmet arra is, hogy a bankszektor önkorlátozása a különösen kockázatosnak vélt jenhitel folyósításakor is megfelelő megoldást jelenthet. A ezzel kapcsolatos bankszövetségi felhíváshoz – tájékoztatott – a bankok folyamatosan csatlakoznak. Ausztriában, ahol az ezredforduló táján “robbantott” a jenhitel, a szakértők szerint hasonló intézkedés segített abban, hogy 2004-re az ügyfelek jenhiteleiket svájci frankra váltsák (jelenleg a banki portfolión belül a jen részaránya nem több egy százaléknál).

A devizahitelezés korlátozásának lehetőségét Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója vetette fel a romániai Ziarul Financial című üzleti lapnak adott interjújában. A bankvezér javasolta: a devizák esetében 90 százalékra növeljék a kötelező jegybanki tartalék rátáját Romániában, míg a lej esetében ez a szint akár nullára is levihető.

Treichl azt reméli, hogy sikerül a többi bank támogatását is megszerezni. Mint kifejtette: Mugur Isarescu és Simor András jegybankelnökökkel konzultálva úgy érzi: valós az esélye, hogy ebben az ügyben fél éven belül valamilyen intézkedésre kerüljön sor.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lapunk érdeklődésére nem kívánta kommentálni Treichl “magánbeszélgetését”. Nyilvánvalónak tűnik azonban, hogy az MNB – a pénzügyi felügyelettel együtt – elegendőnek tartja a jenhitelezéssel kapcsolatos állásfoglalását (Napi, 2008. február 18.), amely tulajdonképpen a bankok önkorlátozására számít.

Ami az Erste helyzetét illeti, piaci információink szerint a pénzintézet nem számíthat a többi bank támogatására – legalábbis Magyarországon. A többség úgy véli ugyanis, hogy a bank problémája speciális: túlságosan magas arányban kénytelen kihelyezéseit külső forrásokból fedezni.

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!