Változnak a lakástámogatások

2007. dec. 27.

Százezer forinttal emelkedik a paneles lakások felújításához adható állami támogatás, az elutasított szocpol és hitel-kamattámogatási kérelem pedig felülvizsgáltatható a Kincstárral.
Az MTI beszámolója szerint egyebek mellett ezeket tartalmazza a lakásfinanszírozási kormányrendelet módosítása, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

Az új szabályok kisebb része december 23-tól, míg a többi két részletben 2008. január 1-től, illetve február 1-től lép hatályba.

A kormányrendelet módosításának kihirdetésétől, azaz december 23-tól hatályosak a paneles felújítások új szabályai. Így – új célként – támogatás adható az egycsöves fűtési rendszerek kétcsövessé alakítására, termosztátos radiátor szelepek felszerelésére, a lakásonkénti hőmérés megteremtésére. Az állami támogatás továbbra is a felújítás egyharmadát teheti ki, de az eddigi 400 ezer forint helyett 500 ezer lehet ennek a felső határa. A saját rész tehát a költségek kétharmada, amit az önkormányzat részben, vagy egészben átvállalhat.

A január első napjától hatályba lépő szabályok szerint a támogatások jogszerűségét a Magyar Államkincstár ellenőrzi, így bővülnek annak jogosítványai, de a bankok kötelezettsége is változik.

Nemcsak a támogatott személy, hanem a vele együtt költöző családtagok személyes adatait is átadja a bank az adóhatóságnak januártól, sőt ugyanezeket az adatokat a kincstárnak is meg kell küldeni. Az állam javára bejegyzett jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat a jövőben a kincstár jogosult töröltetni (ez eddig a megszűnő Kincstári Vagyoni Igazgatóság jogosítványa volt).

A bank továbbra is felelős minden olyan kárért, amely azért éri az államot, mert a hitelintézet megsértette a finanszírozási kormányrendeletbe foglalt szabályokat. Új elem, hogy a bank ilyen felelőssége kiterjed az ügynökére is, amennyiben az jogosult elbírálni a támogatási kérelmet.

Eddig is vissza kellett fizetni az állami támogatást, ha az adásvételi szerződéstől (illetve használatbavételi engedélytől) számított 10 éven belül lebontották a lakást. A jövőben eltekintenek a visszafizetéstől, ha a lakást természeti katasztrófa miatt kellett lebontani, viszont visszajár az állami támogatás, ha a lakásban nem az lakik, aki a támogatást kapta, illetve a lakás használatát másnak átengedik. Ugyanakkor kimaradt a rendeletből a visszafizetési kötelezettség arra az esetre, ha a lakást más célra hasznosítják.

Új szabályként kérni lehet a lakás tehermentesítését, ilyenkor az addig kifizetett támogatásokat a kincstáron keresztül kell visszafizetni. Amennyiben az elvált házastársak akarják eladni a lakást, akkor az addigi támogatásokat – személyenként – olyan arányban kell visszafizetniük, amilyen arányban a közös vagyonukat a bíróság, vagy a vagyonmegosztási szerződés felosztotta.

Február 1-től változik a három, vagy több gyermeket nevelő családok méltányolható lakásigénye, amelyhez az állami támogatás jár.

Az alap norma változatlan marad, vagyis ha az együttköltözők száma 1-2 fő, akkor 1-3 szobát, ha 3 fő, akkor 1,5-3,5 szobát, míg ha négyen költöznek együtt, akkor 2-4 szobát “méltányol” az állam. Ha az együttköltözők száma ettől több, akkor a méltányolt szobaszám személyenként fél szobával növekszik. (A fél szoba alapterülete nagyobb mint 6, de kisebb mint 12 négyzetméter.)

A három és több gyermekes családoknál február 1-től az alsó határ fél szobával nő (a felső határ továbbra is egy szobával magasabb a normánál). Mindenkire vonatkozó új előírás, hogy két félszoba egy szobának számít.

A méltányolható lakásigény másik eleme, hogy a lakás építési költsége (telek ár nélkül) ne haladja meg a limitet. Ezt a limitet a Pénzügyminisztérium 2001-ben tette közzé a Pénzügyi Közlönyben, és azóta is változatlan. A szakértők évek óta szorgalmazzák, hogy az állam emelje meg a támogatáshoz elismert építési költséget, mivel azok irreálisak. Ehhez képest februártól annyi változik, hogy a régi pénzügyminisztériumi közlemény táblázata átkerül – mellékletként – a lakásfinanszírozási kormányrendeletbe. Így például egy kétszobás lakás vételára, illetve építési költsége továbbra sem lehet több Budapesten 15 millió, másutt 14 millió forintnál.

Kicsit megengedőbb lesz az állam a fiatalok otthonteremtési támogatásánál (ezt a 35 év alatti párok és egyedülállók vehetik igénybe, használt lakás vásárlására). A módosítás megengedi, hogy a bank által megállapított forgalmi értéktől a szerződésbe foglalt vételár 10 százalékkal eltérhessen, de továbbra sem haladhatja meg a fővárosban és a megyei jogú városokban a 12 millió, másutt pedig a 8 millió forintot. Szintén új szabály, hogy a vásárlandó lakás minőségét (hogy az lakható) a banknak a helyszínen kell ellenőriznie.

Aki közvetlen állami (szocpol-, fél szocpol-, illetve akadálymentesítési) támogatást, vagy támogatott hitelt igényel, annak a bank átadja az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium honlapjáról letöltött tájékoztatót, amely a támogatások aktuális feltételeit, és az igényléshez szükséges űrlapokat tartalmazza. Amikor a bank átveszi a támogatás-igénylési kérelmet, meg kell mondania, hogy az elbírálás – várhatóan – mennyi ideig tart. Ha a bank a kérelmet elutasítja, azt indokolnia kell. Az elutasított kérelmező a kincstártól újabb bírálatot kérhet.

Változnak a lakástámogatások

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!